Een ander huis kopen


Je hebt een eigen woning en wilt een ander huis kopen. Misschien wel groter i.v.m. gezinsuitbreiding of omdat je meer bent gaan verdienen. Of juist kleiner omdat de kinderen de deur uit zijn. Hoe dan ook, je wilt een ander huis. Wij denken met je mee.

Eerst kopen of eerst verkopen?

Of het beter is om eerst te kopen of te verkopen hangt van veel dingen af.

  • Verwacht je dat je huidige woning snel verkocht zal worden?

  • Kun en wil je het risico van dubbele maandlasten dragen?

  • Heb je de overwaarde van je huidige woning nodig voor de financiering van je nieuwe?

  • Wil je exact weten wat je aan de nieuwe woning kunt besteden?

  • Heb je financiële ruimte ?

  • Wil je niet het risico lopen dat je droomhuis aan je neus voorbij gaat?

Als je dat eenmaal allemaal samen met je financieel adviseur op een rij hebt gezet, moet je bepalen wat je met de hypotheek gaat doen. Ook daar zijn weer diverse mogelijkheden. Bekijk deze onder het kopje 'huidige hypotheek'.

Overwaarde & verlies

Vraag advies bij je hypotheekadviseur over de gevolgen bij verkoop met overwaarde of verlies.

Wanneer je je eigen huis gaat verkopen en een nieuwe woning gaat kopen, kan je vervolgens bepalen wat je met je hypotheek gaat doen. Er zijn diverse mogelijkheden:  

Je verkoopt je huis met overwaarde

Als je je huis voor meer hebt verkocht dan de restantschuld van je hypotheek dan heb je overwaarde. In dat geval krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit houdt in dat je de overwaarde op je huis weer moet gebruiken om de hypotheek op je nieuwe huis te verlagen. Doe je dat niet, dan heeft dat gevolgen voor je renteaftrek.

Als je je huis verkoopt heb je de overwaarde soms niet meteen nodig of ga je niet weer kopen maar huren. Dan kan je de overwaarde gebruiken voor iets anders, bijvoorbeeld om te sparen of om je pensioen mee aan te vullen. Ook dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Bespreek dit altijd met je financieel adviseur die je precies kan uitleggen waar je aan toe bent.

Overbruggingshypotheek

Heb je je huis verkocht met overwaarde en wil je die gebruiken om een lagere nieuwe hypotheek af te sluiten op je nieuwe woning, maar de overdracht van je nieuwe woning is eerder dan de overdracht van je oude woning, dan is bij het kopen van je nieuwe woning die overwaarde nog niet beschikbaar. Voor die periode sluit je voor de overwaarde een overbruggingshypotheek af. Je adviseur vertelt je hoe dat geregeld kan worden.

Je verkoopt je huis met verlies

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je je huis met verlies moet verkopen, oftewel dat je huis minder opbrengt dan de restantschuld op je oude hypotheek. Je huis staat dan ‘onderwater’ en je hebt te maken met een restschuld. Heel vervelend. Wat nu?

In veel gevallen kun je de restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Daar zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden en die zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. Vraag hierover advies bij je hypotheekadviseur.

Hypotheek meenemen

Je hypotheek meenemen naar een volgende woning kan niet, want een hypotheek is pandgebonden. Wat wel kan is je oude rentepercentage meenemen naar je nieuwe hypotheek. Dat is vooral interessant als de marktrente voor nieuwe hypotheken hoger is dan jouw contractsrente. Is het andersom dan kun je bij verhuizing meestal zonder kosten of boete van je oude rente af. Laat tijdig onderzoeken door je hypotheekadviseur of dat in jouw geval aan de orde is.

Nieuwe hypotheek hoger dan de oude hypotheek

Vanaf 1 januari 2013 kun je op nieuwe hypotheken alleen renteaftrek krijgen als je de hypotheek volgens bepaalde regels in maximaal 30 jaar aflost. Had je voor 2013 al een hypotheek dan val je onder een overgangsregiem en mag je onder bepaalde voorwaarden toch ook een deel niet of op een ander manier aflossen. Of dit ook voor jou geldt moet je laten onderzoeken door je hypotheekadviseur. 

 

_______________________________________________________________________

Duokoop 

Duokoop is ontwikkeld zodat meer mensen een huis kunnen kopen. Met Duokoop koop je wel het huis, en niet de grond. Daardoor passen
er meer woningen in je budget en wordt een koophuis sneller haalbaar.

- Hoe werkt het?

JIJ HET HUIS
Je koopt het huis zelf, met een hypotheek.

WIJ DE GROND
Wij kopen de grond. Je betaalt een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de grond, dat heet canon. Dit bedrag mag je aftrekken van de inkomstenbelasting.

Hoe wordt de waarde van de grond bepaald? 
Een onafhankelijke taxateur bepaalt hoeveel de grond waard is. Meestal is dat ongeveer 1/3 van de totale waarde van de woning.

Hoe mag je de grond gebruiken? 
Je mag de grond gebruiken zoals je maar wilt. Wil je een boom planten of een schuurtje bouwen? Geen probleem!

Verandert de canon  in de loop van de tijd? 
Nee, de canon wordt, los van de jaarlijkse inflatiecorrectie , nooit herzien.

Kun je de grond later alsnog kopen? 
Zeker, je mag de grond kopen wanneer je maar wilt, maar het hoeft niet.

Welke huizen kun je Duokopen? 
Duokoop is toepasbaar voor alle type woningen, appartementen of grondgebonden woningen, en is er alleen in combinatie met hypotheek met NHG. 

NHG  
Doordat je alleen een hypotheek voor het huis en niet voor de grond nodig hebt, kun je duurdere woningen met NHG financieren, waardoor je profiteert van een lagere hypotheekrente.

Bereken hier of duokoop iets voor jou is:  > https://duokoop.nl/berekenhetzelf

Bel ons!