Eigen huis en scheiding


Soms loopt het leven anders dan je wil en is een scheiding niet te voorkomen. Als je dan een eigen woning bezit heb je extra veel te regelen. Er zijn verschillende situaties te noemen:

Twee situaties

Jullie besluiten de woning te verkopen of jullie besluiten dat één van beide in de woning blijft wonen.

Woning verkopen

Jullie besluiten de woning te verkopen. Is de verkoopopbrengst hoger dan de restanthypotheek dan spreek je af hoe de verdeling van die overwaarde zal plaatsvinden. Is de opbrengst lager dan de restantschuld dan zal dat verschil moeten worden bijbetaald uit spaargeld of een nieuw af te sluiten krediet. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Eén van jullie blijft er wonen

Jullie besluiten dat één van beide in de woning blijft wonen. Is er overwaarde? Dan zal de partner die blijft wonen de hypotheek overnemen en een gedeelte van de overwaarde gaan uitbetalen aan de vertrekkende partner. Informeer vooral of dat financieel wel haalbaar is. In de meest gevallen zal ook de bestaande hypotheek aangepast moeten worden om de aftrekbaarheid van de rente te waarborgen. Een goed en persoonlijk financieel advies is dan enorm belangrijk. Is er geen overwaarde en hoeft er niet onderling afgerekend te worden? Ook dan moet meestal de hypotheek toch aangepast worden. Informeer bij ons naar de mogelijkheden en voorwaarden. 

Bel ons!